Brand New! Klik hier voor onze nieuwe Bèta website en shop daar met 10% korting!

 

Hanneke van de Pol

by Loods 5

Zeg je duizendpoot, dan zeg je Hanneke van de Pol. Deze Arnhemse kunstenaar draait haar hand niet om voor grafisch werk, betegelde tunnels of een compleet interieurontwerp. Op de kunstafdeling van Loods 5 vind je haar artwallcollections, hiervoor geeft ze oude botanische illustraties een nieuw jasje. Benieuwd? Lees snel verder!

Hanneke van de Pol Foto: Eva Broekema

Hoi Hanneke, keek je vroeger al naar de schoolplaten in het biologielokaal?

Zeker, ik was vroeger al heel veel aan het rondkijken in de klas en niet aan het opletten. Alles wat anders was, vond ik héél interessant. Vaak waren het afbeeldingen waar je helemaal bij kon wegdromen, je was dan heel even op reis zonder weg te zijn geweest.

Kun je uitleggen hoe je precies te werk gaat?

Ik ben als ontwerper erg gefascineerd door oude ‘beelden’ of het nu gaat om schilderkunst, fotografie of drukwerk. Iedere vorm heeft zijn eigen unieke eigenschappen, waarmee een bepaalde beleving teweeg kan worden gebracht.

Ik vind het heerlijk om met het oog van een schilder te kijken naar fotografie, of met het oog van een ontwerper te kijken naar schilderijen. Mijn botanische prints zijn ontstaan uit zo'n experiment waarbij ik wilde aantonen dat een detail uit een ‘af’ beeld, een eigen leven gaat leiden als het in een nieuwe context geplaatst wordt.

Welke materialen gebruik je, en hoe kom je daaraan?

Voor mijn artwallcollection maak ik gebruik van oude botanische illustraties. Die vind ik in oude boeken en archieven of ik kom ze tegen als ik op reis of onderweg ben. Meestal gaat er heel wat tijd zitten in het digitaal schoonmaken van het beeldmateriaal voor ik het kan gebruiken. Vouwen, vlekken en andere oneffenheden verwijder ik digitaal nadat ik de afbeeldingen heb gescand. Zodra het beeld schoon en bruikbaar is, ga ik aan de slag en knip ik details uit tekeningen. Met deze details gaat het spel dan van start. Schuiven, draaien, spiegelen, herhalen, verkleinen, vergroten, ik ga net zo lang door tot er een nieuw beeld verschijnt dat op zichzelf staat en verrast in vorm, kleur en compositie.

IMG_0019

BEAST3-560x994

Je kunstwerken schuren tegen Jugendstil en Art Deco aan. Passen ze wel in een modern interieur?

Grappig genoeg spreekt mijn werk jong en oud aan én mensen met totaal verschillende smaken qua interieur. Ik denk dat het te maken heeft met het vinden van een goede mix in kleur, vorm en compositie. Mijn werk oogt oud en nostalgisch door het kleurgebruik en het papier, maar het heeft door de uitsnede en symmetrie een heel modern tintje. Je vraagt je echt even af, is dit nieuw werk? Of toch oud?

Zijn er kunstenaars of voorwerpen waar je je sterk door laat inspireren?

Ik ben opgegroeid met kunst en antiek om me heen en heb ontzettend veel moois voorbij zien komen in mijn leven. Met name de stijlen Art Deco en Jugenstil hebben mij enorm geïnspireerd als ontwerper. In die periode (1900-1930) werd er heel veel geëxperimenteerd met kleur, vorm en materiaal. Ook kon een kunstschilder, ineens een ontwerper, architect of meubelmaker worden wat bijzondere kunstvormen opleverde. Het gekke is dat ik zoveel inspirerend vind, maar ik eigenlijk nooit echt iets of iemand als groot voorbeeld heb gezien.

Hoe ziet je eigen interieur eruit?

Mijn interieur is een ratjetoe van spullen, meestal oud, gevonden of ergens op de kop getikt. Nieuwe spullen zul je niet snel aantreffen in mijn huis of studio. Het oogt hier en daar erg chaotisch maar er zit echt een systeem in! Zowel in mijn studio als in mijn woning erboven heeft alles een functie. Iedere kast en elk meubel staat er met een doel. Onzin spullen uitstallen?  Daar doe ik niet aan. In mijn huis heb ik helaas maar één kast, daarin zet ik van alles neer waarvan ik nog niet goed weet of ik het wil bewaren, weggooien of dat ik het nog kan gebruiken. 

Hanneke Pol

Hangt er thuis eigen werk, of werk van andere kunstenaars aan de muur?

In mijn eigen huis heb ik op een paar muren van alles hangen, maar zeker geen grote meesters of werk van beroemde kunstenaars. Daarvoor ga ik naar het museum of naar een geweldige expositie. Ik heb één muur waar werkelijk alles tegenaan gespijkerd mag worden. Daar hangt dan ook oud werk van mijzelf waar geen plek meer voor was, foto’s en tekeningen van mijn dochter, een schilderijtje dat mijn vader heeft geschilderd en werk van bevriende kunstenaars.

Je hebt een eigen studio en winkel aan huis en je werk hangt bij Loods 5, heb je nog meer spannende plannen voor de toekomst?

Als ontwerper ben ik altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wil ik niet heel lang stil blijven staan. Het afgelopen half jaar jaar heb ik extra hard gewerkt en een hele bijzondere collectie behang ontworpen met name voor kunst, design en antiek liefhebbers. Ik hoop hiermee in de toekomst interieurs te voorzien van een bijzondere wandbekleding. Een stap die daarna zou kunnen volgen is het ontwerpen van bijzondere interieurs. Ik zie altijd nieuwe mogelijkheden, kansen en probeer zoveel mogelijk mijn intuïtie te volgen op dat gebied. Tot nu toe heeft dat altijd gewerkt, dus wie weet waar je me over een jaar tegenkomt.

De botanische werken van Hanneke van de Pol vind je bij Loods 5 Zaandam op de kunstafdeling. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en uitvoeringen vanaf €150,-.

Graag alle velden met een * invullen, je email wordt niet gepubliceerd
Bezig met laden van de volgende stap... Even wachten...