Interview Het Groenlab

by Loods 5

Op 31 maart en 22 april geeft Het Groenlab een workshop en lezing over planten en gesloten ecosystemen. Maar wie zit er eigenlijk achter dit succesvolle platform? Judith Baehner dus! Ze schreef al 3 boeken over planten en belicht daarin alle aspecten van deze groene 'huisgenoten'. In haar boeken geeft ze praktische tips om gelukkiger te worden van je kamerplanten en laat ze zien hoe een plant je huis mooier maakt.

JWK_1094


Fotografie: Jan Willem Kaldenbach, Maaike van Haaster, Het Groenlab

Hoi Judith, waar komt je kennis en liefde voor planten vandaan?

Ik ben er echt mee opgegroeid! Mijn vader had een stuk land midden in Haarlem waar hij een grote moestuin met aardappelen, tuinbonen en andere groente had en we hadden een kas in de achtertuin. Ook het huis stond vol planten. Er was in die tijd niet veel geld, dus hij ruilde en stekte ook veel. Toen ik op kamers woonde, was ik altijd bezig met planten. Op mijn balkon kweekte ik bijvoorbeeld sla, groente en fruit.

Ik heb altijd geëxperimenteerd met stekjes en vol verwondering naar nieuwe ontwikkelingen gekeken. Het zit in mijn aard om niet zomaar iets aan te nemen, maar het altijd zelf uit te zoeken! Het is ook heel leuk om te zien hoe mensen gelukkiger worden van kleine succesjes met een kamerplant of eigen stekje.

Planten bepalen je werk, maar hebben ze ook je interieur overgenomen?

Nee zeker niet, genoeg is genoeg! Ik ben wel bezig met stekjes en verzamelingen, maar het hoeft bij mij thuis geen ondoordringbare jungle te zijn; een beetje maar. Soms geef ik iets weg en soms krijg ik weer een verstekeling van iemand.

 

Groen in glas07

 

Wat is je belangrijkste tip bij het uitkiezen van een plant?

Als je een plant uitkiest moet je 3 dingen onthouden. Ten eerste hoeveel ruimte je thuis hebt, want dan weet je of je voor een grote of kleine plant moet gaan. Daarna moet je je bedenken waar je de plant neerzet. Hoeveel zon krijgt hij op die plek en werkt dat wel met de plant die je in gedachten hebt. Ten slotte moet je jezelf afvragen hoe bereid je bent om voor de plant te zorgen. Wat voor type ben je? Ben je heel verzorgend? Dan moet je dus geen cactus nemen, want als je die met de beste bedoelingen vaak water geeft, is 'ie al snel verzadigd, gaat hij rotten en zakt hij in elkaar. Je moet vooral heel eerlijk zijn over je kwaliteiten, ook als je weleens vergeet water te geven!

Volgen kamerplanten ook trends? Welke trends zie je nu?

Wat mij betreft is de cactus wel serieus voorbij. Op dit moment zie je vooral grote kamerplaten, bijvoorbeeld de olifantsoor (Alocasia), deze planten worden pas echt leuk als je ze een tijdje hebt staan. Exoten zoals de paradijsvogelbloem (Strelizia nicolaï) en bananenplant (Musa cavendish) doen het ook goed, ze geven je het idee dat je op een Bounty Island zit. We gaan ook steeds meer planten verzamelen, bijzondere variaties bijvoorbeeld of planten met een unieke vorm en print. Die kun je uitstallen op een plantentafel of heel mooi verticaal neerzetten.

Een gewetensvraag, gaat het ook weleens mis met een plant?

Jazeker, dat overkomt iedereen. Dan moet je gewoon de handdoek in de ring gooien en ook toegeven dat iets niet werkt, of dat een plant het niet gaat redden. Dat is de natuur! Zo'n plant gaat dan gewoon in de groenbak. Ik reis veel en sommige planten krijgen dan net te weinig aandacht en verzorging, dan gaat het wel eens mis.

Planten in een gesloten systeem zijn niet nieuw, toch?

Ik ben 6 jaar geleden begonnen met gesloten ecosystemen, maar we hadden er vroeger al eentje thuis. Ik kon uren turen in de fles, zo tof! Een paar jaar geleden heb ik een fles gemaakt voor een vriendin die veel op reis was, die fles ziet er na 6 jaar nog steeds top uit! Soms verdwijnt er wel een plant in het ecosysteem, maar dan groeit er altijd wel weer een ander deel voor terug.

De beste planten voor in een terrarium zijn planten die redelijk vochtig kunnen staan en uit een bosrijke omgeving komen, maar weinig zon nodig hebben om te overleven. Het is een technisch verhaal, dat heeft te maken met assimilatie en dissimilatie (red. een proces waarbij de plant energie haalt uit zonlicht) want een plant moet niet te hard groeien in de fles. Het helpt bijvoorbeeld ook om de fles op het noorden te zetten, we hebben getest wat het best werkt. Met de juiste zorg kan zo'n ecosysteem zichzelf heel lang onderhouden. De oudst bekende fles is al zo'n 50 jaar oud!

 

841A0207

 

Je hebt inmiddels 3 plantenboeken uitgebracht, staat er alweer een nieuw idee te wachten?

Ja! Mijn vierde boek komt begin dit jaar uit. Het wordt een tweede versie van Wonderplants, dat ik samen met Irene Schampaert maak. Weer een boek met mooie interieurs en geweldige planten, aangevuld met meer informatie over hoe planten bijdragen aan een gezonde leefomgeving. Ik beschrijf bijvoorbeeld hoe planten de lucht zuiveren en welke stoffen zij specifiek kunnen verwerken. We hebben resultaten van NASA naast elkaar gelegd en verder onderzoek gedaan met de conclusies die we daaruit trokken.

 

Bottle workshop

 

Bij Loods 5 ga je ook workshops geven, wat wil je de cursisten leren?

Ik begin met een lezing over planten in glas en geef daarna een workshop waarbij je een kleine flestuin maakt. Ik leer je de basisprincipes van een gesloten ecosysteem! Er is ook een spreekuur, waarbij klanten hun vragen over zieke of kwakkelende planten kunnen stellen, dan zorgen we ervoor dat het helemaal goed komt!

En heb je groene vingers nodig om mee te doen?

Nee, zeker niet! Als je het goed doet, zorgt het groen in glas voor zichzelf!

INschrijven groenlab

Het nieuwste boek van Judith Baehner en Irene Schampaert ligt begin 2018 in de winkels, voor de workshops en het spreekuur kun je je vanaf 22.02.2018 inschrijven. De kosten bedragen 65,-.

Graag alle velden met een * invullen, je email wordt niet gepubliceerd
Bezig met laden van de volgende stap... Even wachten...