Binnenkijken aan de Zaan

by Loods 5

In dit huis woonde vroeger de molenaar van Koog aan de Zaan met zijn gezin. Sinds 20 jaar is het de thuisbasis van de familie Voss. Ze verruilden hun huis in de Amsterdamse Jordaan voor de ruimte en het licht van een huis vlakbij de Zaanse Schans. Bewoonster Mariette verzamelt er designklassiekers, kunstwerken en heel veel ander moois. Er is genoeg te zien!

 

IMG_7989

De woonkamer van dit Zaanse huis is misschien wel de gezelligste kamer van het huis. Aan de grote tafel is ruimte voor iedereen, maar je pakt net zo makkelijk een boek uit de goed gevulde boekenkast. Van rommel is geen sprake, want álles is georganiseerd en gesorteerd.

Klassiek vs. Design

Het 120 jaar oude huis is na een flinke verbouwing helemaal thuis in de 21ste eeuw. Toch zijn er vrijwel geen authentieke details verloren gegaan. Het stucplafond, de geëtste deur bij het portaal, glas-in-lood ramen, het is allemaal nog aanwezig omdat de familie Voss pas de derde bewoner van het huis is. Best bijzonder voor zo'n oud huis! Naast alle klassieke details vind je nog een aantal mooie designklassiekers uit de jaren '50 en '60, aangevuld met moderne ontwerpen. De grote hanglamp boven de eettafel is een ontwerp van Petit Friture, hij past perfect naast de vitra bijzettafel en de blauwe stoel die werden ontworpen door het echtpaar Eames. Ook de bank is een Deense klassieker uit de sixties. 

Verzamelen

Als je graag verzamelt en een neus hebt voor mooie spullen, is het lastig om de boel te organiseren. Mariette heeft daar geen problemen mee: "Het is inderdaad een behoorlijk verzameling, want omdat ik ook werkzaam ben als styliste en een eigen label (SAMDAYSTORY) heb, ben ik altijd op zoek naar originele dingen en stapelt het zich hier nogal eens op."

"Alle spullen in huis hebben een verhaal; ik reis graag en probeer altijd iets authentieks of origineels mee te nemen, deze souvenirs zijn mijn herinneringen aan bezochte plekken. Ook familievoorwerpen betekenen veel voor me. Ik vind het belangrijk dat voorwerpen die een verhaal vertellen bewaard worden, daarnaast houden mijn man en ik van kunst. In de loop der jaren hebben we een en ander kunnen aanschaffen, afkomstig van het Kunstcentrum in Zaandam, Zaanse en bevriende kunstenaars, tot markten in het buitenland. De kleine portretjes van een bevriend kunstenaar, Paul Smulders, zijn me heel dierbaar. Inmiddels schildert hij landschappen. De kleuren die hij gebruikt zijn fascinerend mooi. Ook de werkjes geschilderd op kleine houten panelen van de Zaanse kunstenares Barbera van Marle zijn bijzonder. In haar werk komen kunst en historische verhalen prachtig samen. De vos in de gang hebben we ooit gekocht in een museumwinkel in Barcelona, hij hangt als een soort familiewapen boven de piano."

 

IMG_8005

IMG_8014

IMG_8031

IMG_8068

IMG_8052

 

Knalkeuken

In de keuken zie je niets terug van de rustige kleuren in de rest van het huis; de gele muur, grijsgroene vloer en het zelfgemaakte betonnen aanrecht vormen een vrolijk contrast met de oude elementen van het huis. Mariette: "De kleuren in het huis passen bij de stijl. Niet schreeuwend, maar bescheiden en toch niet saai. In de keuken zijn we iets afgeweken met een okergele muur (Babouche, Farrow & Ball). Dit geeft de smalle, relatief kleine keuken, een heldere uitstraling."

De tegels achter de gootsteen komen uit de haard van de woonkamer, maar kregen een nieuw leven in de keuken. In de vintage kast van Van Dijk & Ko staan stapels servies, want wie een grote eettafel heeft, kan veel eters verwachten.

 

IMG_8061

IMG_8055

IMG_8063

IMG_8080

 

Rust

Op de bovenverdieping heerst serene rust, toch valt ook hier genoeg te zien. De muren hebben neutrale, rustige kleuren en de collages aan de muur zijn in één tint gekozen. De sloophouten bedden zijn zelf gemaakt en zowel boven als beneden ligt een robuuste eiken vloer. "De functie en kleur van de kamers verandert met kinderen die uit huis gaan. Er komt meer ruimte voor ons, zo heb ik nu ook een eigen werkkamer. De indeling van het huis hebben we nooit willen veranderen, die hoort gewoon zo."

Veranderingen

Een oud huis is nooit 'af', maar bij dit huis hoort ook het naastgelegen Koetshuis. Dat is het volgende grote project: "Toen de molen van de vorige eigenaar afbrandde, kocht hij dit huis om verder te kunnen handelen in cacao. Het Koetshuis diende als opslagruimte. Het is een fantastische plek, met alle ruimte voor een feestje. Onlangs is het dak gerestaureerd zodat we geen last meer hebben van lekkages. We knappen de boel langzaam op maar willen er zeker geen modern geheel van maken. Vanzelfsprekend respecteren we het erfgoed in de Zaanstreek en voelt het soms ook een beetje als een eer om hieraan bij te kunnen dragen."

 

IMG_8091

IMG_8093

IMG_8094

IMG_8116Le Look Sam

1. Kunststof gewei €79,- | 2. Hanglamp €105,- | 3. Wandspot €123,25 | 4. Bijzettafel €255,- | 5. Spiegel €99,-|
6. Kussen €34,95

Graag alle velden met een * invullen, je email wordt niet gepubliceerd

2 reacties over “Binnenkijken aan de Zaan”

Bezig met laden van de volgende stap... Even wachten...