More about | Hee Welling

by Loods 5

De Deense ontwerper Hee Welling (1974) brak in 2004 door met zijn eerste designs voor Hay. Inmiddels zijn de Scandinavische ontwerpen iconisch en immens populair, je vindt Hee's werk bijvoorbeeld in de opera van Oslo en zelfs in het parlement van Australië. Hoe heeft zijn jeugd in Denemarken zijn visie op design beïnvloed?

Hee welling qupte groen
Hoi Hee! Hoe heb je je merk opgebouwd?

Net nadat ik ben afgestudeerd in 2003 startte ik mijn studio. Ik deelde een werkplaats in een achtertuin in Kopenhagen met vier andere designers en werkte dat eerste jaar aan vier nieuwe producten. Toen ik die presenteerde op de Copenhagen Furniture Fair wilde Hay meteen mijn wire chair kopen, dat was de start van onze samenwerking.

Door je samenwerking met Hay heb je een ontzettend groot publiek bereikt, had je dat verwacht?

Nee! In mijn stoutste dromen had ik niet gehoopt dat het zo’n succes zou worden. Als jonge, nieuwe ontwerper hoop je een paar ontwerpen in productie te nemen en na een paar jaar financieel het hoofd boven water te houden. Het was dus een enorme eer om samen te mogen werken met Hay, die door hun prijzen en ontwerpen een heel groot publiek bereiken. Je ziet mijn werk dankzij Hay overal terug; in restaurants, kantoren, hotels en bij mensen thuis.

AAC22
Hee chairs - 1
Alle Hay

Waarom denk je dat Scandinavische ontwerpen nu zo hip zijn?

Voor ons, in Scandinavië, is het geen trend, maar de manier waarop we leven. We wonen graag tussen simpele, functionele en mooie spullen. Zo worden we opgevoed en dat is voor ons heel logisch.

Volgens mij is het een trend geworden in de rest van de wereld omdat iedereen op zoek is naar een simpele, kalme en functionele manier om hun huis in te richten. We krijgen iedere dag duizenden invloeden van computer- of televisieschermen, van onze omgeving en telefoon. Dus door je huis eenvoudig en minimalistisch in te richten, creëer je eigenlijk een plek waar je tot rust kunt komen en weer kunt opladen.

Je bent Deens én studeerde aan de Deense school voor de kunsten, dat moet je werk hebben beïnvloed...

Ik ben geboren en getogen in de Scandinavische traditie, dus dat heeft een immense impact gehad op mijn kijk op dingen en manier van denken. Mijn vader was timmerman en als kind heb ik heel veel tijd bij hem in zijn werkplaats doorgebracht. Ik speelde, bouwde en zag mijn vaders passie voor de mooiste en meest functionele oplossingen voor ieder project. Daarna studeerde ik ook nog een semester in Helsinki, waar ik veel meer over de industrie leerde. Ik begon meer te denken aan samenwerkingen met fabrikanten en leveranciers, waardoor ik uiteindelijk deze weg ben ingeslagen.

Zijn er overeenkomsten tussen Deens en Dutch design?

De Nederlandse aanpak is veel speelser, conceptueler en nieuwsgieriger dan de Deense. Dutch design heeft me daarom altijd gefascineerd en ik hou de kunstacademie in Eindhoven goed in de gaten. Het is altijd inspirerend om briljante ideeën te zien op een manier zoals je ze zelf nooit zou uitvoeren. Toch is de meest opvallende overeenkomst de passie voor en zoektocht naar de beste nieuwe ideeën voor de verschillende werkvelden.

AAC series
AAS

Wat kunnen we de komende tijd van je verwachten?

De afgelopen jaren heb ik steeds aan 15 tot 20 nieuwe projecten tegelijk gewerkt, omdat het ongeveer twee jaar duurt voor een product in de winkels ligt. Ik ben nu druk bezig met een aantal stoelen, nieuwe stoffen voor bekleding, lampen, een kruk, een tafelsysteem en servies. En ja, natuurlijk ben ik ook bezig met nieuwe ontwerpen voor Hay, die worden volgend jaar gepresenteerd.

Wat is je favoriete designobject?

Ik weet nog heel goed dat ik voor het eerst de Steelwood Chair van Bouroullec voor Magis zag. Het werd meteen één van mijn favoriete ontwerpen en dat is het nog steeds.

En wat zou je zelf nog wel eens willen ontwerpen?

Bruggen hebben me altijd gefascineerd, door de manier waarop ze worden gebouwd. Vooral omdat ze een hele minimalistische en functionele constructie hebben. Iedere bout, kabel of balk heeft een functie en mag niet ontbreken. Dat is ook waar ik naar streef bij ieder ontwerp.

Hee chairs - 2
AAS38
Hee Welling studio - 1
Hee Welling Studio - 2

De serie About a Chair voor Hay en andere ontwerpen van Hee Welling zijn verkrijgbaar op de designafdeling in alle Loods 5 winkels.

Graag alle velden met een * invullen, je email wordt niet gepubliceerd
Bezig met laden van de volgende stap... Even wachten...