More about |De Groene Brigade

by Loods 5

Je kunt nog zulke leuke meubels in huis halen, zonder planten is je interieur nooit echt af. Gelukkig kun je bij Loods 5 Zaandam en Amersfoort je winkelkar volladen met genoeg groen dat bij je nieuwe kussens en kaarsen past. De Groene Brigade verkoopt tientallen gekke planten die je niet zomaar tegenkomt! We spreken Evelien, de vrouw met de groenste vingers van Loods 5. 

Evelien Groene Brigade
 Foto: Tjitske van Leeuwen

Groene brigade online

Hoi Evelien! Wanneer ben je met de Groene Brigade begonnen?
Sinds oktober 2016 verkoop ik planten bij Loods 5 Zaandam, daarvoor heb ik met een bloemenstal op de stoep van Loods 5 gestaan. Toen ik daar in 2015 mee startte ontstond al snel het idee om ook planten te verkopen onder de naam van de Groene Brigade, maar mijn focus lag toen nog meer bij de bloemen. Ik heb het idee even opzij gelegd tot de tijd rijp was voor een nieuw avontuur. Inmiddels is het dus zo ver en verkoop ik planten in Zaandam en Amersfoort!

Ik heb planten van jongs af aan al mooi en intrigerend gevonden, die interesse komt wellicht door mijn moeder, zij heeft echt groene vingers! Ze vertelt mij alle namen van de planten en hun eigenschappen. Voordat de grote plantentrend begon had ik ook al planten in huis. Ik ben heel goed in het bewonderen van planten, maar thuis wat minder sterk in de verzorging.

GB-6

Waarin ben je anders dan andere plantenwinkels?
Omdat De Groene Brigade relatief klein is, kan ik snel schakelen en verandert mijn assortiment wekelijks. Ik ga dus elke week naar de veiling voor verse planten! Het is een heel divers assortiment; van kleine tot grote planten. Van must haves als de pannenkoekplant tot een stokpalm die je niet veel ziet.

Ik zou het mezelf veel makkelijker kunnen maken door minder soorten in te kopen, maar ik kan het niet laten om altijd iets bijzonders te zoeken op de veiling. Dat is mijn sport. Verder vind je bij mij naast planten ook plantgerelateerde artikelen zoals plantentafels, pothouders en bloempotten. Dus je bent gelijk compleet!

Kunnen we ook bij je terecht voor advies?
Jazeker! Ik ben meestal op maandagmiddag en vrijdagochtend te vinden in Zaandam en op dinsdagmiddag in Amersfoort. Ik vind het juist leuk om advies te kunnen geven en een plant te vinden die bij de persoon past. Dat persoonlijke contact maakt mijn werk juist zo leuk.

GB-4 GB-3
Hoe zit het met je verzameling thuis, welke planten staan er in je vensterbank?
In mijn vensterbank vind je een echeveria, airplants, haworthia's en twee blauwvarens. Buiten mijn vensterbank staan nog een ficus lyrata, strelitzia nicolai, een kentiapalm en een alocasia black velvet.

Welke planten zijn volgens jou nu hip/populair?
De strelitzia nicolai, alocasia zebrina en de ficus lyrata zijn nu hippe, grote planten. Wat betreft de kleinere planten, staat met stip op nummer 1 de pannenkoekplant, maar ook de ananasplant maakt een opmars. En de cactus is een echte evergreen.

Welke onontdekte planten verdienen volgens jou eigenlijk veel meer aandacht?
Lastig! Ik ga voor de alocasia black velvet. Je komt 'm weinig tegen, maar hij heeft een prachtige structuur, mooie bladtekening en een velours uitstraling. Een andere favoriet is de monstera obliqua, dat is een broertje van de gatenplant, maar hij heeft kleinere bladeren en meer gaten.

monstera obliqua verzorging

GB-2 Combinatie Groene Brigade Veel mensen willen een urban jungle in huis, maar waar let je op als je planten koopt?
Je moet heel goed nadenken waar je de planten neerzet en hoeveel tijd je aan de verzorging kan of wil besteden. Planten hebben altijd daglicht nodig, maar de een wat minder dan de ander. Daarom probeer ik alle planten die ik verkoop te voorzien van een passend verzorgingsadvies.

Dan nog een gewetensvraag… Wat doe je met planten waar je eigenlijk op bent uitgekeken? De prullenbak?
Nee, natuurlijk niet! Geef ze aan een school, een buurthuis of andere instelling. Of ruil ze met een vriendin. Een andere mogelijkheid is om ze bij een plantenasiel te brengen, zoals bij Plantaardig in Middelburg.

GB-5

Graag alle velden met een * invullen, je email wordt niet gepubliceerd
Bezig met laden van de volgende stap... Even wachten...