More about | Pols Potten

by Loods 5

Het begon ooit met de verkoop van aardewerken potten vanuit de achterbak van een auto, inmiddels is Pols Potten niet meer weg te denken van alle grote interieurbeurzen. Je vindt de artikelen van Pols Potten óók online en op de designafdeling van onze winkels. Jan Wolleswinkel is als creatief directeur van het Nederlandse merk de drijvende kracht achter de kleurrijke collecties.

Jan Wolleswinkel

Hoi Jan! Pols Potten bestaat al 30 jaar. Hoe zijn jullie ooit begonnen?

We zijn begonnen met een winkel aan de Herenstraat in Amsterdam in de jaren '80. Toen verkochten we nog voornamelijk terracotta en geglazuurde schalen uit Spanje en Portugal. Later kwam daar een winkel aan de Hartenstraat bij en ook een vestiging in New York, op Bleeckerstreet. Vanwege de steeds groter wordende transporten van het terracotta moesten we wel een opslag zoeken. Die vonden we in Aalsmeer in kassen aan de Hornweg.

De kassen zijn in de loop der jaren geëvolueerd naar een prettig bedrijfspand, maar ook de winkels in Amsterdam zijn 20 jaar geleden overgegaan in een image store aan de KNSM-laan. Hier komen, qua ruimte en uitstraling, onze collecties van servies tot meubels en van verlichting tot uitgesproken accessoires het beste uit. Qua verkoop waren wij voorheen voornamelijk gericht op Nederland maar inmiddels, na al ruim 20 jaar als key performer op de Maison & Objet beurzen in Parijs te staan, verkopen wij voor het grootste deel internationaal.

Pols Potten oranjeSDZ2792Pols Potten heeft een eigen stijl, hoe zou je die omschrijven?

Onze Family of Things zijn transformaties van westerse designconcepten met inheemse of oeroude, ambachtelijke maakprocessen. Die stijlen mengen we vrijelijk en non-conformistisch door elkaar en we proberen er ook een dosis eigenwijsheid en tegendraadsheid in te houden. Dat helpt enorm om een frisse kijk te behouden op de interieurmarkt.

In jullie collecties zit veel kleur. Dat is niet uitgesproken Nederlands, waaraan kun je toch zien dat Pols Potten een Nederlands merk is?

Dat is duidelijk te zien aan de vormentaal die we al jarenlang hanteren. We worden in het buitenland vaak gekenmerkt als typisch Dutch. Sommige artikelen vallen in de categorie design, andere vertonen exotische, Oriëntaalse of klassieke elementen. We proberen de producten in ieder geval humor en een vleugje ironie uit te laten stralen.

SDZ2713 SDZ2736Wat is het meest iconische Pols Potten artikel?

Het meest iconische artikel is denk ik onze koraalvaas, ontworpen door Norman Trapman. Hij is gemaakt van porselein en technisch heel lastig te maken. Het is inmiddels een familie van vier items. Hij is al vaak geprobeerd te kopiëren, maar dat hebben we succesvol bestreden. Dat geeft wel aan dat het een iconisch ontwerp is.

iconisch design pols potten

SDZ2857De nieuwe collectie komt eraan. Wat kunnen we daarvan verwachten?

Toch weer een hoop kleur! Zowel in meubels als in kleinere accessoires. Banken, stoelen en poefs met mooie, zachte stoffen. Maar ook glazen kandelaars in felle kleuren. En een bijzonder gaatjesservies waar we al lang mee bezig zijn. Nu het er staat, zijn we er ontzettend trots op. Technisch gezien is het weer een heel bijzonder product dat zeker een hoop aandacht zal trekken. Dus in algemene zin, een kleurrijke, fijne en diverse collectie!

Het tot stand komen van zo'n collectie is inmiddels een heel proces geworden van ontwerpen, ontwikkelen, prijs bepalen en dan kijken of het omarmd wordt door het verkoopteam. Maar eigen ontwikkeling, innovatie en bijzondere producten met wat 'tongue in cheek' blijven leidend.

Je werkt veel samen met andere ontwerpers, hoe selecteer je die?

Vaak kijken we of een product goed bij ons past, maar daarnaast kloppen ontwerpers ook bij ons aan met het idee om een design bij ons onder te brengen. Vroeger deden wij ook nog wel producties voor ontwerpers, maar dat gaat niet meer qua drukte. Daarnaast zijn de te kopen aantallen ook flink gestegen de afgelopen jaren.

Zo'n samenwerking is trouwens niet altijd een succes. Soms wil de consument die meerwaarde niet betalen en is een design te duur. Maar, regelmatig is juist die toegevoegde waarde 'spot on'.

Heb je een persoonlijke favoriet? Welk Pols Potten item staat er bijvoorbeeld op je nachtkastje?

Had ik maar een nachtkastje… Daar gaan we gelijk aan werken! Ik heb eigenlijk ook geen persoonlijke favoriet. Op het moment dat we een product ontwikkelen is het mijn favoriet, maar daarna gaan we weer door met de volgende favoriet. De nieuwste items zijn dus altijd in het voordeel.

Pols potten roze

Graag alle velden met een * invullen, je email wordt niet gepubliceerd
Bezig met laden van de volgende stap... Even wachten...