Tomado

by Loods 5

Je gaat terug in de tijd met de boekenplankjes van Tomado. Deze iconische, stalen kastjes werden in 1958 ontworpen door Adriaan Dekker. Destijds kocht je ze in vrolijk rood, geel en blauw. Anno 2017 speelt Tomado slim in op de trends en kiest voor rustige basiskleuren.

Tomado rekje

De rekjes kwamen op de markt tijdens de wederopbouw. Veel geld om de nieuwe huizen in te richten was er niet, dus waren goedkopere materialen immens populair. Plaatstaal bijvoorbeeld! De rekjes hadden ook voor die tijd een moderne vormgeving waardoor je voor een schappelijke prijs toch een stukje Dutch Design in huis haalde.

De rekjes belandden vaak op kinderkamers of studeerkamers, maar ook in de keuken zag je ze regelmatig voorbij komen. Tegenwoordig vind je ook op iedere plek in je huis een plek voor het boekenrekje. Ook wanneer je er geen boeken in doet!Tomado nieuw 2

Dutch deisgn Tomado

 

 

Vasso van Tomado weet precies waarom deze boekenrekjes ineens weer zo hip zijn:

Hoi Vasso, waarom zijn de rekjes juist nu opnieuw in productie genomen?

In 2011 vroeg Post NL ons of zij het Tomado boekenrekje konden gebruiken op een serie postzegels ter herinnering aan de jaren '50. Dat vonden we natuurlijk geen probleem. Kort daarna is bij ons het idee ontstaan om het boekenrek opnieuw in productie te nemen, maar dan wel in kleuren die passen bij een modern interieur.

Blijven jullie bij de klassieke kleuren, of zal er in de toekomst bijvoorbeeld ook een pastel collectie verschijnen?

Ter ere van het eerste boekenrek uit 1958 (zwarte dragers, een blauwe, rode en gele plank) hebben we ook die originele kleurstelling opnieuw uitgebracht. Want in combinatie met 100 Jaar Mondriaan & De Stijl mag ons rekje in primaire kleuren natuurlijk niet ontbreken. Het huidige kleurenpalet blijft dus, maar er zijn wel plannen om het rekje ook in andere kleuren te produceren.

In de jaren '60 was er ook een staande versie van het boekenrek en kocht je uitbreidingen voor het boekenrek zoals een bureauplank of tijdschriftenrek. Misschien komen die ooit terug!

Tomado-boekenrek-70x21x68cm-frost-zwart-

Is het exact hetzelfde ontwerp of zijn er ook verbeteringen aangebracht op het originele ontwerp?

Het originele ontwerp heeft schuin aflopende dragers, het nieuwe model hebben we platte bovenkanten gegeven. Dan zien ze er mooier uit als je de rekken verticaal ophangt. En de originele planken waren voorzien van een ‘Tomado Holland’ pers, de nieuwe planken hebben deze persing niet meer. Dat maakt ze wat strakker!

Hoe kwam Adriaan Dekker er eigenlijk bij om zo'n rekje te ontwerpen? String bracht er toch in die jaren ook een versie van uit.

Uit gesprekken met Adriaan Dekker in 1994 kwam naar voren dat Tomado al in 1951 plannen voor een boekenrekje had. Pas in 1958 deed het Tomado-rekje zijn intrede, na de St. Eriksmässen-vakbeurs in Stockholm. Op die beurs, waar Tomado een stand had, was ook het Nisse String-rekje te zien. Het feit dat Tomado kort daarna met een eigen rekje naar buiten kwam, laat in elk geval zien dat Tomado zijn beroemde ontwerp nog niet was vergeten.

Origineel tomado boekenrek

Graag alle velden met een * invullen, je email wordt niet gepubliceerd
Bezig met laden van de volgende stap... Even wachten...