Stof tot nadenken

by

11 jaar geleden al liep Evert Groot met het idee rond om in Loods 5 zijn stoffen te gaan verkopen. Eigenlijk nu pas is dit plan uitgegroeid tot een waar concept, waarbij in een atelier-achtige setting, niet alleen zijn hoogwaardige interieurstoffen te bezichtigen zijn, maar waar ‘en plein public’ meubels gestoffeerd en gordijnen genaaid worden.

IMG_8246

Op de markt is uw gulden….

Evert startte 16 jaar geleden als hulpje op de Zaanse markt van een handelaar in confectiestoffen. Daarna ging hij het zelf doen, maar dan met interieurstoffen in een kraam op de Haarlemse markt. En dat doet hij nog steeds, inmiddels ook op de woensdagmarkt in Heemstede en op de Noordermarkt in Amsterdam. Het label ‘marktkoopman’, doet Evert Groot geen recht. Hij levert hoogwaardige stoffen aan veel bekende interieurontwerpers en zijn gordijn- en meubelstoffen kun je met regelmaat terug vinden in de meest prestigieuze huizen op Ibiza, aan het Lago Maggiore of in Dubai.

Geföhnde schapen

Wat maakt de stoffen van Evert Groot nou zo speciaal? Evert: “Ik verkoop uitsluitend natuurlijke, ecologisch geproduceerde stoffen, zoals linnen, hennep, wol en zijde. In mijn stoffen zie je ‘ambachtelijkheid’ terug. Mijn linnens bijvoorbeeld, zijn zo mooi, omdat ze heel vaak geborsteld zijn. Hoe vaker je linnen borstelt, hoe meer het gaat glimmen. De stof wordt er rijker van. Verder worden er alleen maar natuurlijke pigmenten gebruikt om het textiel te kleuren. Ik haal mijn stoffen uit Lille, Prato, Bangkok en Harris (Schotland). Uit Harris haal ik prachtige visgraat stoffen, wol en linnen. Door de sterke windkracht in Schotland, wordt de vacht van de schapen op een natuurlijke wijze geföhnd. Dat maakt dat de wol heel mooi van structuur wordt. Vervolgens wordt deze wol door thuiswevers tot de meest prachtige stoffen verwerkt. In het Loods 5 atelier ga ik ook zo’n weefgetouw (een uit 1860!) neerzetten.”

collage“Mijn stoffen”, vervolgt Evert, “zijn in principe een ‘hip’ en internationaal product, dat mensen creatief moet maken en dat hen inspireert. Je kunt er je oude bank of stoel een nieuw leven of een totaal andere ‘look’ mee geven. In ons atelier restaureren we oude stoelen, maar we produceren er bijvoorbeeld ook textiele scheidingswanden. Deze wanden kunnen op een heel stijlvolle manier grote ruimtes, zoals lofts, ateliers en showrooms, verdelen.”

Jong geleerd, oud gedaan

1 december 2014 heeft Evert dan eindelijk de stap kunnen maken naar Loods 5. “Het concept van een atelier, waar je daadwerkelijk kunt zien hoe mijn stoffen verwerkt worden, is echt heel speciaal”, vervolgt Evert. “Het biedt op deze manier zoveel meer dan een gewone ‘showroom’. Het is voor de klanten van Loods 5 echt leuk om eens langs te komen en Ruud, onze hoofdstoffeerder, even goed op de vingers te kijken. Qua vakkundigheid ben ik aanhanger van het 3-generaties concept. Dit houdt in dat ik met mijn personeel een combinatie probeer te maken van studenten, afgestudeerden en oude ambachtslieden, die het vak al jaren in de vingers hebben. Ruud, 76 jaar, kwam op de markt naar me toe en vertelde dat hij zijn oude vak zo miste. Nu zit hij gemiddeld zo’n 3 dagen per week in het Loods 5 atelier achter de naaimachine en kan hij zijn vakkennis ook overdragen op de jongere generatie. Bas Wit, een oude vriend van mij, heeft als taak het Loods 5 atelier te managen. Dan hoef ik er zelf niet zo vaak aanwezig te zijn, want ik wil toch ook op de markt blijven staan. Daar vind ik namelijk rust en krijg ik mijn ideeën. En welke klant dan ook, ik meet altijd zelf in, tot op de millimeter! Als je het goed en wel beschouwt voel ik me nergens echt thuis, maar tegelijkertijd overal.”

IMG_6724

Graag alle velden met een * invullen, je email wordt niet gepubliceerd

5 reacties over “Stof tot nadenken”

 • Anna-Marie Nefkens
  Anna-Marie Nefkens 13 januari 2016 om 8:41 pm

  Beste Evert, beste lezer,

  Tijdens 1 van mijn bezoekjes bij Loods 5 mocht ik al kennismaken met deze prachtige stoffen. Echt geweldig. Nu ben ik voor 1 van mijn opdrachtgevers op zoek naar mooie gordijn stof. Zijn jouw stoffen hiervoor ook geschikt? En maak je ook gordijnen op maat? En zou je wat staaltjes kunnen toesturen? Aanstaande maandag heb ik weer een afspraak met mijn opdrachtgever en moeten er flink wat knopen doorgehakt worden, waaronder de gordijnen. Zou je zo vriendelijk willen zijn mij voor die tijd een reactie te sturen en misschien al wat stalen. Ik zoek een mooie stof in een warme blauwzwartgrijze tint. Mengeling mag dus. Mocht dit lukken, dan is mijn adres: Stijlburo Interieur & Stijladvies, Luijbenstraat 1, 5211 BR te 's-Hertogenbosch. Verneem graag je reactie! Met hartelijke groet, Anna-Marie Nefkens

  Reageren
 • Maria

  Beste Evert,

  Sta je nog op de markt in Haarlem. Een paar keer gekeken maar je niet gevonden.

  Reageren
 • PILAR

  Will you be at the Westermkt in the Jordaan tomorrow saturday morning? I looked for you last week but couldn't find you! Thanks

  Reageren
 • Els Strick

  . Ben op zoek naar linnen met wollen stof voor gordijnen. Kunt U mij daar aan helpen en wat is de prijs, mvg Els

  Reageren
Bezig met laden van de volgende stap... Even wachten...